Mapa rokle

Lokalita

Bělá pod Pradědem, Adolfovice
Navigace přes Mapy.cz
Navigace přes Mapy Google

Občerstvení
Chata Jiřího na Šeráku

Čas: 6:40 h

Výstup: 3:45 h
Sestup: 2:55 h

Obtížnost

Převýšení: 920 m

Strmost 3/5
Překážky 3/5
Délka 4/5

Pro rokling objevila Průzkumníklára.

Popis trasy

Trasa začíná u autobusové zastávky Bělá pod Pradědem, Adolfovice, kde se dá také zaparkovat. Vydejte se asi 2 km po asfaltové cestě. Jakmile narazíte na rozcestí V Mlýnkách, můžete vstoupit do rokle a pokračovat korytem až k prameni Javořického potoka, který vás dovede až na Šerák.

Zezačátku je koryto širší a voda neteče tak rychle, s přibývající nadmořskou výškou ale potok zdivočí a bude k vidění mnoho vodopádů a kaskád, která voda tvoří. Javořický potok je asi 8 km dlouhý a pramení v kotlině mezi svahy vrcholu Šerák a Šumný. Les je smíšený a skýtá příjemný stín v horkých dnech, mechy porostlé kameny a balvany dodávají místu zvláštní atmosféru a přeje, které potok tvoří jsou místy opravdu krásnou podívanou.

Kousek nalevo od Javořického potoka se nachází PR Šumárník. Přírodní rezervace Šumárník se rozkládá na skalnatém vrcholu Šumný v nadmořské výšce 1073 m.n.m. a tvoří ji významná botanická lokalita skalního výchozu, chráněnou květinkou je zde lomikámen vždyživý, mázdřinec rakouský a sleziník zelený. Je zde evidováno asi 220 druhů rostlin, z toho 9 velmi ohrožených. Za zmínku rozhodně stojí i mozolka skalní, což je druh játrovky, které se velmi podobají mechům. Vrchol Šumný je jediná lokalita v ČR, kde můžeme mozolku skalní zahlédnout.
Po cestě můžete potkat mnoho hrází, které se v Jeseníkách staví především kvůli regulaci vody po deštích a větších bouřkách.

Poslední část Javořického potoka je velice strmá a je lepší oželet pramen Javořického potoka a vydat se po asfaltové cestě, která potok kříží. Po ní se dostanete na žlutou turistickou trasu, která vás na vrchol Šerák přece jenom dovede a můžete se na pramen potoka podívat zhora. Vrchol Šerák a s ním i pramen Javořického potoka se nachází v národní přírodní rezervaci a v ní je zakázáno chodit mimo vyznačené turistické trasy, dodržujte prosím tento zákaz. Na vrcholu Šerák se můžete občerstvit v chatě Jiřího na Šeráku, která nabízí nejen občerstvení, ale i ubytování.

Pro sestupovou trasu pokračujte od Šeráku po žluté turistické trase až do cíle.

Doporučení

Náhradní oblečení a boty jsou nutnost, skály kloužou a lehce skončíte ve vodě. Svačina se taky hodí, cesta není úplně krátká.